Marie Duplessis, Kameliadamen, Verdis Violetta. En och samma kvinna! Strax efter det att den i Paris så omsvärmade kurtisanen Marie Duplessis fyllt 25 år tog TBC:n hennes liv. Året var 1847. Redan året därpå gav Alexander Dumas d y ut sin bok La Dame aux Camelias, Kameliadamen, i vilken man kunde ana att han själv var den unge, fattige mannen som förälskat sig i den sköna Marguerite. Boken blev pjäs och gjorde succé.

År 1853 var det så sedan Verdis tur att presentera sin version av Marie Duplessis öde, nu hade hjältinnan döpts om till Violetta Valery. Premiären av La Traviata skedde på La Fenice, operan i Venedig. Tyvärr ingen succé. Många historier cirkulerar kring “fiaskot”; en gör gällande att när sopranen i sista akten såg sig i spegeln och förfärades över hur blek hon blivit, så hånskrattade åhörarna eftersom hon såg ytterst välmående ut! Nåväl, det kanske inte alls är sant. Vad som däremot säkert är sant är att Verdi omarbetade operan och den blev en succé när den framfördes igen. La Traviata är numera något av en standardopera. T o m Julia Roberts i filmen Pretty Woman (en sorts modern version av La Traviata) ses fälla en tår över Violettas oblida öde.

Inte bara Julia blir berörd, utan även Viva Verdi! Så självklart skall ett utdrag ur denna opera vara med vid konserterna den 6 oktober resp den 19 oktober.

http://www.mynewsdesk.com/se/groena-kusten/pressreleases/skandal-i-paris-lungsjuk-kvinna-offrades-foer-familjehedern-890122

För dig som vill veta lite mera om den verkliga Violetta, nämligen Marie Duplessis, kan museet i Gacé, Normandie varmt rekommenderas.

http://www.cdcgace.com/article-1–le-musee-de-la-dame-aux-camelias.html